Tarihi Kripto Anlaşması - Etiyopya'da 5 Milyon Öğrenci Cardano Blockchain ile Dijitalleştirilecek

Tarihi Kripto Anlaşması - Etiyopya'da 5 Milyon Öğrenci Cardano Blockchain ile Dijitalleştirilecek

Kripto para piyasalarını takip edenler her zaman piyasayı harekete geçirebilecek haberler arayışı içindedirler. Haberin söylentisi satın almaları tetiklerken, haberin resmileşmesinin ise satışlara yol açtığı söylenir. Cardano (Ada Coin) 'nun bu Perşembe yapılacak Afrika açıklamasının 2 gün önceden yayınlanması beklenmedik bir şekilde erken oldu ve Kripto para tarihinin en önemli anlaşmalarından birinin sağlandığı duyuruldu. IOHK şirketinin (Cardano Blockchain geliştiricisi) duyurusu ile Etiyopya'da 5 milyon öğrenciyi kapsayacak ve dijital kimlik olarak gerçekleşecek olan blockchain projesine anlaşma sağlandı. Etiyopya'nın Eğitim Bakanı ile yapılan anlaşmada eğitim sistemini dijitalleştirme devri 5 milyon öğrenciyi kapsarken aynı zamanda 750.000 öğretmeni ve 3500 okulu da kapsıyor olacak. Buna ilişkin yayının 29 Nisan'da yapılması bekleniyor.

Cardano'nun Ada Coin'i 40 Milyar Dolar değerinde

Blockchain teknolojisi adına yapılan bu tarihi anlaşma bir ülke ile yapılan en büyük anlaşma olarak tarihe şimdiden geçti. Cardano ve Para birimi Ada Coin dünya sıralamasında 6. sırada yer alırken para biriminin bugünkü değeri 40 Milyar Dolar. Dünya çapında devrim yaratabilecek olan bu gelişmeyi kripto para yatırımcıları yeni yatırım fırsatları için takip ederken aynı zamanda mutlaka hükümetlerin de dikkatini çekecektir. Özellikle Blockchain'in sadece kripto para birimleri teknolojisi olmadığı ve daha çok alanda fayda sağladığı küresel şekilde halka yayılmış olacak.

Blockchain sadece kripto para değildir

Blockchain (blok zinciri) denilince ilk akla gelen tabi ki Kripto paralar oluyor. Bitcoin ile 2008 yılında başlayan ve kripto paraların en popüler devrini yaşadığımız bu günlerde Blockchain teknolojisinin sadece dijital para birimlerinin altyapısı olmadığını, birçok farklı konuda fayda sağlayabildiğini bilmeliyiz. Blok zinciri teknolojisi, dijital paketlerin kronolojik bir sıralama ile merkezsiz dağıtılmış veri tabanları arasında paylaşılan bilgilerdir (örnek kripto para bilgisi). Bu bilgileri işlemek için bir bankaya veya bir kuruluşa ihtiyaç yoktur. Paketi gönderen ile paketi alan karşılıklı teyitleşir ve işlemin gerçekliliği sağlanır. Farz edin siz bir markanın bir ürününü alıyorsunuz ama sahte mi yoksa orijinal mi ayırt etmek istiyorsunuz. Blockchain teknolojisi sayesinde her bir ürüne yaratılabilinecek özel bir ID sayesinde bunun kontrolünü sağlamanız mümkündür.

Cardano üçüncü nesil Blockchain teknolojisi

Blockchain teknolojisinin birinci nesli Bitcoin kabul edilirken Ethereum ağı ikinci nesli olarak bilinir. Cardano Blockchain ağı üçüncü ve son nesil blok zinciri ağı olarak en son nesilli temsil ediyor. Etiyopya Eğitim Bakanlığı ile yapılan anlaşmada 5 milyon öğrencinin nüfus kayıtları dijitalleştirilip aldıkları eğitimler, verdikleri sınavlar, bu süreç içinde gittikleri okullar ve eğitim aldıkları öğretmenler dijital bir parmak izi olarak kayıt altında olacak. Anlık ve arada herhangi bir kurum gerektirmeden bu bilgileri hızlı bir şekilde dijital ID ile sorgulatıp sunabilecekler. Örnek olarak iş başvurusu yaparken paylaşılacak dijital ID ile işe alacak şirket başvuru sahibinin tüm eğitim geçmişine ulaşabilecektir. Bu teknoloji aynı zamanda bir sonraki aşamada ödeme sitemlerine de dahil edilecek gibi görünüyor. Böyle bir ID karta sahip olan öğrencilerin aynı zamanda bu kart ile ödeme yapabilecekleri birçok alanın devreye gireceğini düşünüyorum. Bu da Cardano Blockchain ağı ve ona ait para birimi olan Ada'nın uzun vadede büyük bir ivme yakalamasına yol açabilir.

Blockchain dünyasının sadece kripto paralardan ibaret olmadığını unutmamak gerekir. Dünyanın akışını değiştirebilecek bir teknoloji altyapısı olup birçok alanda büyük faydalar sağlayacağını unutmayalım. En çok geliştirme haberi ile sürekli karşımızda olan Cardano'nun kurucusu Charles Hoskinson ve dünya çapındaki geliştirici ekibi yakın zaman içinde yeni gelişmeler ile karşımızda olacak gibi görünüyor.

Fark yaratan bir projeniz mi var? Şimdi bize ulaşın

Bilgi almak için tıklayın