Sosyal medya reklamları için bütçe planı nasıl yapılır?

Sosyal medya reklamları için bütçe planı nasıl yapılır?

Birçok bireysel, ufak ve orta ölçekli işletme bugüne kadar sosyal medyada reklam çalışması yapmayı mutlaka denemiştir. Facebook ve Instagram gibi sosyal medya kanalları reklam yapmanız için işi o kadar kolaylaştırıyor ki birkaç tıklama ile reklama başlamış oluyorsunuz. Ancak ilk başta aldığınız sonuçlar sizi mutlu etmediğinde ya reklama ara veriyorsunuz veya tamamen sosyal medya reklamlarına küsüyorsunuz. Sosyal medya reklamları beklentilerimiz ile orantılı şekilde gelişen ve aslında sabır ve tecrübe gerektiren bir alandır. Boşa para harcamamanız için bizim şirketimizde uyguladığımız örnek sosyal medya reklam çalışmasını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Reklama girmeden önce mutlaka içerik üretimine başlamış olmanız ve en az bir aylık bir süreçten geçmiş olmanız gerekir. İçerik üretimi konusundan birönceki yazım "Kurumsal şirketler sosyal medyada nasıl başarılı olur"da bahsetmiştim. Bir kez daha hatırlatmak isterim: "İlk önce içerik, sonra reklam kuralını unutmayın ve sakın aceleci davranmayın."

Başarılı reklam planlaması ve bütçelendirmesi

Sosyal medya reklamları uçsuz bucaksız bir alan. Milyonlarca insana anında ulaşabileceğiniz için reklamlarınızı bütçeniz el verdiği kadar ve şirketinizin iş yükünü kaldırabileceği kadar planlamanızı tavsiye ederim. Eğer fazla reklama girip yüksek talep oluşturursanız ve bu talebi karşılayabilecek personel sayınız veya ürününüz yoksa, yapılan reklam çalışması markanıza zarar verebilir. Müşteri size ulaştığında (yoğunluğunuzdan ulaşabilirse tabi) ve istediği ürün kalmadıysa oluşan memnuniyetsizliği düşünün. Diğer yandan yanlış ve çok düşük bir bütçe ile reklama girerek rekabet koşullarının altında kalarak size çok az talep gelmesini ve reklam sürecinde zaman ve para kaybı yaşayabileceğinizi de unutmamanız gerekir.

Bütçe planı

En başta bütçe planı yapılmalıdır. En zor kısmı da birçok işletme için bu kısımdır. Tecrübeniz ve ne kadar harcamanız gerektiği hakkında bir bilginiz yoksa, harcama planını nasıl yapacaksınız? Bunun için biz şirketimizde örnek olarak 2 farklı bütçe planı ile olası bir senaryo hazırlayıp müşterimize sunuyoruz. Yapılan planlama da projelendirme ve analiz sonucu ulaşmak istediğiniz hedefi belirliyor. Buna göre bir A bütçesi ile elde edeceğiniz sonuçlar bir de B bütçesi ile ulaşmanız mümkün olan sonuçları sunuyoruz. Her zaman düşük (ama yeterli) bütçe ile kısa dönem deneme yapmayı daha sonra asıl bütçe planına başlamayı tavsiye ediyorum.

Bütçe planı yaparken benim tavsiyem planı kısa, orta ve uzun vadeli reklam çalışmaları için yapmaktan yana oluyor. Eğer hedefiniz hem markanızı kalıcı halde tanıtmak (zihinsel penetrasyon yaratmak) ve aynı zamanda kısa ve orta vadede satışlarınızı artırmak ise, olası bütçenizi ona göre yaymanız gerek. Biz kısa vade olarak 14 gün, orta vade olarak 30 gün ve uzun vade olarak bir seneyi ele alıyoruz. Kısa ve orta vadeli reklamların yıl boyunca tekrar edip yıl boyu yapılacak marka penetrasyonu çalışmasını durmadan devam ettirmekten yanayız.

Kısa vadeli reklam planı

Kısa vadede hızlı sonuç almak için orantı olarak yüksek bir bütçe ile çalışmalısınız. Örnek olarak 14 günlük bir reklam süreci için günlük 50 TL veya 500 TL bir bütçe ayırdığınızı düşünelim. Alttaki çizelgede göreceğiniz sonuçlar sosyal medya reklamınızın ulaşabileceği paralı (ödeme ile alınan görüntüleme) ve aynı zamanda viral (görüntüleme sonrası başkaları tarafından yapılan paylaşımlar ile elde edilen sonuçlar) sonuçları görebilirsiniz. Viral reklamın sosyal medyadaki yeri ve değeri çok yüksektir. Çünkü ödenen paranın dışında doğal halde yayılır ve belli bir süre sizin adınıza ücretsiz reklam sağlar. Bu noktada siz ne kadar yüksek bir bütçe ile başlarsanız viral reklamın sonucu da bir o kadar yükselir ve düşüşü de bir o kadar uzar. Bu nedenle kısa süreli reklamlarda yüksek bütçe ile çalışmak virali pozitif etkiler ve size daha iyi sonuçlar verir.

Sosyal medya reklamları için bütçe planı nasıl yapılır?

Orta vadeli reklam planı

Birinci aşamada başlattığınız kısa vadeli reklam ile elde edeceğiniz veriler olacak. Bunların arasında bir lead (talep formu reklamı) yapıldıysa örnek olarak ilgili kişilerin ad, soyad, telefon ve e-posta bilgilerine ulaşacaksınız. Kendi rızaları ile size ilettikleri ve sizden karşılında bilgi bekledikleri bu verilere bundan sonra da kampanya düzenleyerek örnek E-Posta pazarlama ile çok ucuz bir yoldan ulaşmanız mümkün olacak. Aynı şekilde SMS ile tanıtım yapmanız veya birebir ulaşabilme imkanı sağlayacak. Orta vadeli reklam planında bu potansiyel kitleyi ekleyerek 30 günlük hizmet veya ürün tanıtım reklamları yapılmasını tavsiye ediyoruz. Daha çok ürün veya hizmet tanıtılıp, daha çok satış odaklı çalışma yapılıyor. Orta vadeli reklamın süresi daha uzun olduğu için ve bütçenizi aşmaması adına orta bütçeli de harcama yapmanızı tavsiye ederim. Örnek olarak kısa vadeli reklamınızda günlük 500 TL bütçe ile çalıştıysanız orta vadeli bütçeniz 250 TL olabilir.

Uzun vadeli reklam planı

Uzun vadeli reklamın amacı satış yapmaktan daha çok satışı tetikleyen marka bilincini yaratmaktadır. Bildiğimiz markalara güvendiğimiz için insanların kafasında "bu markayı biliyorum, bu markayı duydum, bu markayı gördüm" algısını yaratmamız gerekir. Bu da sadece çoğunluğun (pazarlamada hedef kitlenizin %80) markanız ile bir ilişki oluşturması ile mümkün olur. Bir yıl boyunc a günlük düşük bir bütçe ile reklama girerek (örnek günlük 10 TL - 20 TL) sadece markanızın imajını tanıtan bir içerik paylaşmanızı tavsiye ederim. Bu örnek olarak kısa bir video olabileceği gibi logo'nuzun yer aldığı bir görsel de olabilir.

Planın işlemesi için

Sıkça karşılaştığımız bir durum bu üç süre arasında seçim yapmak isteyen müşteri kitlesi oluyor. Oysa biri diğerinden değerli veya tercih edilecek bir parçası değildir. Başarılı ve kalıcı olarak markanızın sosyal medyada tanınmasını ve satışlarınızın sağlıklı şekilde artmasını istiyorsanız üçünü bir arada değerlendirmeniz gerekir. Kısacası reklam planındaki bütçelendirme iki haftalık bir süreçten bir yıllık sürece kadar planlaması en sağlıklı ve doğru yol olacaktır.

Nihai bütçe ne olmalı?

Bunun kararını siz işletme olarak kendiniz vermelisiniz. Reklama başlamak kadar duraksatmamak ve hatta satışlarınız artığı zaman daha çok değer vermeniz gerekir. Reklam bütçesi özellikle yeni atılım yapanlar için bence en büyük harcama kalemi olmadır. Maraton koşusunda olduğu gibi ilk önce hızlı bir başlangıç yaratıp pozisyon almak, sonra orta vadede orta tempoda koşarak nefesinizi final çizginize kadar taşıyabilecek bir bütçe düşünün. Yukarıda verdiğim örnekler başlangıç bütçelerinizi belirlemeniz için belki de bir yol haritası olmuştur.

Takipte kalın, geleceğe yaklaşın!
Ahmet Ataner Şapçı
Bilişim Uzmanı

Fark yaratan bir projeniz mi var? Şimdi bize ulaşın

Bilgi almak için tıklayın